Dzīvoklis Madridē. Mana pieredze.

Post Image

Turpinot rakstu sēriju par dzīvokļa meklējumiem Madridē ir pienākusi otrā daļa, kurā es vēlos padalīties savā pieredzē un reālās situācijās ar kurām esmu saskārusies dzīvojot dažnedažādās pilsētas daļās.
Esmu dzīvojusi četros dažādos dzīvokļos un četros pilnīgi dažādos pilsētas apgabalos.
Madridē ierados Eiropas brīvprātīgā darba ietvaros, līdz ar to par laimi mans pirmais dzīvoklis man tika piešķirts, precīzāk neliela istaba dzīvoklī, kas atradās vienā no internacionālākajiem rajoniem - Tetuan. Kas bieži tiek dēvēts par vienu no bīstamākajiem pilsētas rajoniem, es gan nezinu kāpēc, jo pati ne ar kādām briesmām nesaskāros. Taču viennozīmīgi viens no skaļākajiem gan, jo tur varēja sastapt cilvēkus no pilnīgi ikvienas pasaules daļas un liela cilvēku satiksmes plūsma tur valdīja ikdienā diennakts stundā.
Dzīvokļi šajā apkārtnē ir galvenokārt veco laiku (60.-to, 70.-to gadu) mājās, līdzīgi kā Rīgas centrā. Ja labi meklē var atrast gan glaunus un izremontētus, gan arī tādus, kas remontu nav redzējuši kopš mājas pamatu ielikšanas, kas savukārt bija manā gadījumā.
Dzīvoklis atradās ļoti labā lokācijas vieta, tieši pretī vienam no labākajiem Spānijas lielveikaliem Mercadona, netālu bija vairāki augļu veikali fruterias un manis iepriekš minētie čīno. Kā arī pavisam netālu atradās metro stacijas un nepilnu 20 minušu laikā varēja nokļūt līdz centram. Tā kā par dzīvokli maksāja mana uzņēmējorganizācija, varu veikt tikai aptuvenus aprēķinus par dzīvokļa (istabas) izmaksām, kas būtu kādi 350€ mēnesī + komunālie.
Vērts pieminēt, ka dzīvokli es dalīju ar vēl četriem brīvprātīgajiem, līdz ar to tur pastāvīgi atradās četri vai vairāk cilvēki un privātās telpas pieejamība bija diez ko ierobežota.
Dažu brīdi arī ar tīrību piekliboja un pēc pāris mēnešiem dzīvoklī uzradās kukaračas jebšu tarakāni. Lai gan es pati biju šausmīgi pārbijusies pirmās reizes, kas tikos ar šīm būtnēm, vēlāk uzzināju, ka Madridē tie ir diezgan plaši izplatīti it sevišķi vecāka tipa mājās, kad tie parādās tieši vasaras mēnešos. Man par laimi kopdzīve ar kukaračām bija neilga, jo tās tika ātri vien neitralizētas.

(+) Laba lokācijas vieta, laba transporta kustība, lifts, balkons, nebija jāmaksā par dzīvokli.
(-) Dzīvoklis bija tumšs, kukaračas, mēbeles un tehnika no iepriekšējā gadsimta, skaļi kaimiņi.


Pēc brīvprātīgā projekta beigām, kad biju atradusi darbu un sapratusi, ka esmu Madridē uz palikšanu bija jāmeklē jauna dzīves vieta. Kā jau iepriekš raksīju, atrast labu dzīvokli vai istabu Madridē ir kā stavēt rindā pēc Dziesmu svētku biļetēm, kas pirmais brauc tas pirmais maļ un tie pazūd zibens ātrumā...
Man gāja līdzīgi, atceros, vienu dienu pusdienu pātraukumā mana ēstgriba bija pazudusi un nolēmu apskatīt dzīvokļu sludinājumus internetā, izmantoju Idealista.com.
Man paveicās jo jau pēc pāris minūtem ieraudzīju sludinājumu, kur tika izīrēta istaba gandrīz paša pilsētas centrā, ko izīrēja britu meitene, kas pa pārceļas atpakaļ uz Lielbritāniju. Viņai piezvanīju un tās pašas dienas vakarā gāju to skatīt un izrādās, ka istaba tiek izīrēta pilnīgi tukšā dzīvoklī, kurā ir tikai vēl viena istaba, kas pieder dzīvokļa īpašniecei, kura esot Madridē reizi 3 mēnešos. Dzīvoklis atradās ļoti laba Madrides apkaimē ar nosaukumu Chamberi. Līdzīgi kā iepriekšējais dzīvoklis arī šis bija veco laiku mājās, taču bez lifta un vēl piektajā stāvā! Tomēr pats dzīvoklis bija diezgan plašs un lai arī bija novecojis tas bija aprīkots ar visām ērtībām un tehniku. Drīz pēc dzīvokļa apskates atzvanīju meitenei un teicu, ka istabu ņemu. Salīdzinot ar iepriekšējo dzīvokli, šis atradās gandrīz pašā pilsētas centrā, kur varēju nokļūt 15 minūšu gājienā ar kājām, kā arī apkaime bija lieliska, netālu atradās lielveikals, kas bija atvērts 24 stundas, bāri, kafejnīcas un dažnedažādi veikali. Kas no vienas puses ir lieliski, taču no otras ļoti trokšņaini, īpaši jo dzīvoklis atradās mājā, kur tieši blakus bija vīna bārs, kurā katru dienu, lai tā būtu pirmdiena vai svētdiena bija cilvēki un ar viņiem liels troksnis. Protams, nedēļas nogales bija skaļākas, taču vasaras naktīs, kad visi logi bija jātur vaļā bija diezgan grūti iemigt, ja zem tevis notiek varena ballīte un vēl jautrāk, ja tā ir pirmdiena vai otrdiena. Tad vēl protams svarīgi ir pieminēt, ka dzīvoklis bija 5. stāva bez lifta un tas nozīmēja simtiem pakāpienu katru mīļu dienu un to, ka vienā reizē nevarēju izpirkt visu lielveikalu, bija viss iepriekš jāplāno cik daudz varēšu uzstiept. Šeit kā vēlāk izrādīsies man radās vairākas problēmas, kā piemēram, ka man netika piedāvāts vipār nekāds līgums, kas man protams likās aizdomīgi, tomēr beigu beigās pierunāju meiteni, kas iepriekš tur dzīvoja, kā arī dzīvokļa saimnieci, kas angliski vispār nerunāja (es gandrīz ne cik spāniski) uzskribelēt vismaz kaut ko līdzīgu līgumam, kuru visas arī parakstījām. Beigās protams izrādijās kas šis papīrs bija oficiālajām iestādēm nederīgs. Mūžu dzīvo, mūžu mācies… Noteikti vienmēr ir nepieciešams oficiāls līgums un nevis kaut kāds tur skribelējums, jo savādāk diez kas var notikt un vienu dienu var attapties uz ielas. Ar mani, nekas tāds par laimi nenotika, taču ir dzirdēti vairāki stāsti, kur cilvēkiem nepaveicās tik ļoti kā man.
Pēc pāis mēnešiem dzīvokļa saimniece izdomāja, ka vēlas izīrēt arī otro istabu un tad man uzradās dzīvoļa biedrene, kas sākumā bija ļoti draudzīga meitene, bet beigās izrādijās, ka ir apsēsta fūrija, taču par to kādā citā reizē...
Par istabu maksāju 390€ iekļaujot komunālos, vienīgi bija atsevisķi jāmaksā par ūdeni, kas bija aptuveni 15€ katru otro mēnesi, kas ir ļoti, ļoti laba cena tādam dzīvoklis tuvu gandrīz pilsētas centrā.

(+) Lieliska lokācijas vieta, izcila transporta kustība, liela istaba, lētas izmaksas.
(-) Piektais stāvs, bez lifta, bārs pirmajā stāvā, liela satiskme.


Kad pēc 9 mēnešiem beidzot izlēmu kārtējo reizi mainīt dzīves vietu, sapratu, ka vēlos divas lietas. Pirmkārt, dzīvot viena un otrkārt dzīvot prom no centra! Pēc pāris nedēļu neatlaidīgas meklēšanas un dažnedažādu dzīvokļu apskates, atradu ļoti, ļoti mazu studio tipa dzīvokli, kas sludinājumā, kopumā izskatījās labi. Moderns aprīkojums, mēbeles, gaisa kondicionieris, lifts, viss ko vien var vēlēties, apkaime arī bija laba, ne tik trokšņaina kā centrā, metro un veikali salīdzinoši tuvu, vietā ar nosaukumu Ventas. Tā kā biju pirmā, kas dzīvokli apkskatīja, uzreiz apskates laikā jau teicu, ko to gribu un bija jānokārto visi papīri un jāparaksta līgums, šoreiz viss oficiāli un uz 1 gadu. Man tika prasīti pēdējo 3 mēnešu algas izraksti, uzturēšanās atļaujas (NIE) kopija, darba līguma kopija, kā arī jāiemaksā drošības nauda viena mēneša maksas apmērā. Maza piebilde, noteikti ņemiet vērāk, ka šī ir tikai mana pieredze un attiecībā no dzīvokļa saimnieka, māklera, vai jebkāda cita kantora, var tikt pieprasīti citi dokumenti un iemaksas arī var būt citādas, nekā man bija.

Vienīgie lielie mīnusi bija dzīvokļa izmērs, kas bija aptuveni 32 kv. m. kā arī dzīvokļa īres cena, kas bija 550€ mēnesī + komunālie.

Tas bija arī viens no iemesliem, kādēļ atkal nolēmu meklēt jaunu dzīves vietu. Lai atrastu tiešām labu un izdevīgu dzīvokli ir jābūt ļoti lielai daļai veiksmes, jo dzīvokļa cenas Madrdidē ir ļoti, ļoti augstas.

(+) Laba lokācijas vieta, laba transporta kustība, lifts, gaisa kondicionieris.
(-) Īres maksa, dzīvokļa izmērs.


Un visbeidzot dzīvoklis kurā dzīvoju vēl šobrīd. Tas atrodas apkaimē ar nosaukumu Chamartin, tālu prom no centra, taču 45 minūšu attālumā no kalniem. Apkaime ir varāk dzīvojamo māju, taču ja ir auto, visur var tikt salīdzinoši ātri. Metro atrodas aptuveni 8 minūšu gājiena un uz centru var nokļūt nepilnās 30 minūtēs. Dzīvoklis atrodas jaunuzceltā mājā ar liftu un garāžu, dzīvoklis ir remontēts, tajā ir daudz gaismas un pēc Madrides standartiem tas ir diezgan plašs. Tajā ir četras istabas, divas vannas istabas un īres maksa par visu dzīvokli iir 1000€ + komunālie.

Kopumā pirms kaut ko īrēt vai pirkt noteikti iesaku izveidot sarakstu ar lietām, kuras vēlies dzīvoklī, jo visu vēlamo vienuviet diez vai būs iespējams atrast. Ja gribi dzīvokli centrā, tas būs dārgs, ja gribi lielu, bet nedārgu dzīvokli, tas būs pilsētas nomalē. Daudz gaismas - māja bez lifta, liels dzīvoklis, taču pagrabstāvā, utt.
Izvērtē savas prioritātes, nosaki savus kritērijus un uz priekšu... Vēlu veiksmi!

0 Komentāri

Šobrīd strādājam pie komentāru sadaļas, tādēļ komentāri parādīsies blogā ar nelielu laika nobīdi. Paldies par sapratni.