Dzīvoklis Madridē

Post Image

Ja esi nolēmis/-usi pārcelties uz dzīvi Spānijā, precīzāk Madridē, tad dzīvokļa atrašana ir viena no prioritātēm. Pirms ķeros pie detaļām vēlos uzsvērt, ka šajā rakstā atrodamā informācija būs par dzīvokļu / istabu īri, nevis pirkšanu, kā arī galvenokārt balstīšos uz savu pieredzi, to papildinot ar faktiem.
No savas pieredzes varu piebilst, ka ne viegli, ne ātri tas nav, gluži pretēji tās var būt lielas galvas sāpes un būs nepieciešams ieguldīt garas stundas neatlaidīgi meklējot savu ideālo mājvietu.

Pati Madridē esmu dzīvojusi četrās dažādās vietās, bet par savu pieredzi pastāstīšu raksta otrajā daļā. Šobrīd vēlos padalīties ar pamatinfomāciju, par to kas, kā, kur un cik…

Kas?


Sāksim ar istabu īri, kuras atrast ir nedaudz vieglāk un ātrāk, kā arī cenas ir lētakas nekā izīrējot visu dzīvokli. Istabas pārsvarā izīrē gan studenti, kas studē kāda no Madrides universitātēm. Studentu kopmītnēs, kas pieder universitātei bieži vien ir par maz vietu, lai visus studentus uzņemtu, tā kā daudziem nākas meklēt istabas citur. Otra liela cilvēku grupa, kas īrē istabas ir apmaiņas studenti, kas Madridē mācās vienu vai vairākus gadus, līdz ar to cilvēku rotācijas šādos dzīvokļos ir zīmīgs faktors. Studentu dzīvokļos parasti ir sākot no 3 līdz pat 12 istabām un tie atrodas centrā vai pāris minūšu gājiena attālumā no centra. Bieži šāda tipa dzīvokļi atrodas vecajās centra mājās, kurās bieži vien nav lifta un uz piekto vai sesto stāvu katru dienu ir jāčāpo pašam ar kājām.
Tādā mājā dzīvoju arī es un ticiet man pēc pāris mēnešiem un vairākiem desmitiem pakāpienu dienā, sapratu, ka no sporta zāles abonamenta varu atteikties...

Turpinot par dzīvokļu īri vēlos uzsvērt dažas detaļas, kas var būt svarīgas un brīžiem izšķirošas meklējot.

Kam pievērst uzmanību!

Madride īpaši atšķiras ar saviem “pagraba” jeb zemajiem dzīvoļiem. Tie var būs gan nulles stāva dzīvokļi jeb spāniski bajo un ja paveicas, iespējams tajos ir kāds logs, no kura var redzēt cilvēku, kājas, jo tieši tik zems tas ir vai arī sotano, kas ir pilnīgā pagrabā, kurā ir iebūvēts viens vai neviens logs.

Turpinot parunāsim par saules gaismas esamību vai neesamību, kas arī ir būtisks faktors un var ietekmēt gan dzīvokļa cenu, gan arī paša dzīvokļa iemītnieka labsajūtu. Šeit arī dzīvoļi parasti iedalās divās daļās ārējie exterior ir tie kuros saules gaisma iespīd ik dienas un iekšējie interior ir tie kuros tā ir reta parādība. Tas protams, atrarīgs no ēkas plānojuma un kur tiek izvietoti logi un vai gaisma dzīvoklī ienāk vai arī nē.

Nākamā būstiskā detaļa ir terase, kāda tā ir cik liela vai maza un vai tā ir uz ielas vai mājas pagalma pusi.

Kā arī būtiski ir iepriekš zināt vai dzīvoklis ir mēbelēts vai bez mēbelēm. Madridē parasti tiek piedāvāti mēbelēti dzīvokļi, taču gadīties var visādi un drošības pēc pirms tam par to ir pārliecināties.

Šīs ir tikai nedaudzas no lietām, kas manuprāt ir svarīgas dzīvokļa meklējumos, protams, katram ir citādas vēlmes un ja vienam var būt svarīgs logs un gaisma, citam liels un plašs balkons. Galvenais ir apzināt visas iespējas un nepalaist garām nevienu detaļu, kas pirms īrēšanas var izrādīties svarīga.

Kā?


Lai atrastu labu dzīvokli Madridē noteikti jābūt diviem faktoriem, pirmārt neatlaidībai un otrkārt veiksmei. Skan mazliet banāli, taču to pati realitātē esmu piedzīvojusi. Par neatlaidību es domāju nepārtrauku meklēšanu nekustamā īpašuma mājas lapās. Vispopulārākas mājas lapas Spānijā ir Idealista (vispopulārākais portāls ar vienu no vislielākajiem dzīvokļu piedāvājumiem, iespējams īrēt gan dzīvokli, gan istabu) un Fotocasa (biežāk piedāvājumi no nekustamo īpašumu aģentiem, neka no privātpersonām, kas sadārdzina dzīvokļu cenas). Tam seko SpotaHome un Uniplaces, kas vairāk ir domāts studentiem un ir iespējams izīrēt ne tikai visu dzīvokli bet arī istabu. Turpinot par istabu īri vēl viens labs portāls kur meklēt istabu izīrēšanai ir Lingobongo, kā arī kā vēl viens variants ir skatīties Facebook grupās (Madrid Rentals, English Madrid, Flats Madrid), kas šobrīd ir kā sēnes pēc lietus un kurās ir iespējams atrast visdažādākos dzīvošanas variantus.

Kad kārotais dzīvoklis noskatīts tad var sākties laimes spēle ar nosaukumu - “Vai būsi pirmais, kas piezvanīs?”. Tieši tā Spānijā viss notiek pēc vecā labā zvanīšanas principa. Tu redzi savu sapņu dzīvokli, zvani uz norādīto numuru, kas ir vai nu nekurstamā īpašuma uņēmumam piederošs vai arī privātpersonai. Jā tieši tā, jo lai arī dzīvojam epastu laikmetā, šeit uz Tevu epastu diez vai kāds atbildes, lai arī epasts ir norādīts, notieti iesaku zvanīt. Ļoti svarīgi ir būt pirmajam, kas sazvana, jo tā kā pieprasījums pēc dzīvokļiem ir milzīgs un tos super ātri izķer bieži vien ir tā, ka līdz apskatei nonāk tikai pirmie pāris cilvēki, kuri bijuši paši veiksmīgākie un dzīvokļa izīrētāju bija iespējams sazvanīt. Es pati personīgi esmu piedzīvojusi situācijas, kad esmu jau ceļā apskatīt dzīvokli un man pienāk zvans, ka dzīvoklis ir izīrēts vai arī vēl trakāk bija vienu reizi gan piezvanīju un sarunāju tikšanos un 15 (!) minūtes man atzvana un saka, ka dzīvoklis izīrēts. Jā, tieši tik ātri tas notiek!

No iekļūšanas veiksminieku pulciņā, seko dzīvokļa apskate un ja dzīvoklis tiešām ir iepaticies, turpat un uz vietas notiek vienošanās par tā īri. Jā, skan diezgan traki, taču savādāk šeit lietas nenotiek un kaut ko atrast būs trīsreiz grūtāk. Kad mutiska vienošanās ir noslēgta nākamais solis ir papīru kalni. Šeit arī viss ir ļoti atkarīgs no tā, kāds līgums tiek slēgts vai ar nekustamo īpašumu aģentūru vai privātpersonu, viss ir ļoti atkarīgs no situācijas un katra paša veiksmes. Vienam var paprasīt uzrādīt tikai Spānijas zaļo rezidenta karti un pirmā mēneša maksu un depozītmaksājumu jeb spāniski fianza, taču citiem 4 mēnešu iemaksa un vēl simtiem dažnedažādu papīru.

Manuprāt galvenie, taču ne vienīgie dokumenti, kas tiek prasīti dzīvokli īrējot ir -

Kur?


Atrašanās vieta ir viens no būtiskākajiem faktoriem dzīvokļa meklēšanas procesā. Dzīvokļa lokācija var noteikt ļoti daudzas lietas - vai visur varēsi pārvietoties ar kājām vai arī būs jāizmanto pilsētas sabieriskais transports. Vai visi veikali un restorāni tev būs blakus vai arī nāksies pavadīt stundu lai tiktu līdz centram. Kā arī vai Tev apkārt galvenokārt valdīs klusums, vai gluži pretēji troksnis 24/7. Šīs visas lietas noteikti ir jāņem vērā ievācoties kādā no Madride daudzajām apkaimēm.

Šeit gan uzreiz ir jāpiezīmē, ka Madride ir milzīga pilsēta un tās teritorijā tiek skaitīti klāt arī ārpus pilsētas apgabali un to visu kopā sauc par Comunidad de Madrid. Taču šobrīd stāstīšu tikai par pilsētas centrālo daļu jeb Madrid Centro.

Kā jau iepriekš rakstīju dzīvokļi centrā Sol / Malasaña / Chueca / Latina (1) bieži var atrasties ļoti vecās ēkās, bieži bez lifta vai arī gluzi otrādi izrenovēti dzīvokļi, kas maksā vairākus simtus vai pat tūkstoti. Dzīvokļi var būt gan labā, gan ļoti apšaubāma stāvoklī. Kā arī centrā ir ļoti daudz Airbnb dzīvokļu, kas tiek īrēti tūristiem. Tā kā tas ir centrs, tad troksnis šeit valda gandrīz visu diennakti, taču labā ziņa ir tā, ka ja esi centrā visi labakie bāri, restorāni un veikali ir tepat blakus. Moncloa / Arguelles / Chamberi (2), kas atrodas salīdzinoši tuvu pilsētas centram un kur ēkas un paši dzīvokļi ir mazliet labākā stāvoklī, nekā pašā pilsētas sirdī. Šis ir arī viens no studentu rajoniem, jo lokācijas vietai ir ļoti laba satiksme ar Madrides lielākajām universtiatēm.
Viena no dārgākajām vietām, kur dzīvot Madridē ir Salamanca (3), kur parasti dzīvo ļoti turīgi cilvēki. Ielas ir pilnas ar dizaineru veikaliem un pieczvaigžņu restorāniem. Lavapies (4) ir Madrides multikultūras centrs, kas sākotnēji bijis ēbreju kvartāls, tagad ir viena no pilsētas daļām, kur vienviet varēsiet atrast ārābu, āfrikas, indiešu un vēl citu kultūru sajaukumu. Šajā pilsetas daļā valda bohēma, uz ielām bieži vien kāds spēlē ģitāru var sajust indiešu virtuves smaržu un ver nedaudz sajusties kā citā pasaules daļā. Ja iepriekš stāstīju par Madrides apkaimēm, kas atrodas pilsētas centrālajā daļā, tad Tetuan (5) atrodas pilsētas ziemeļu daļā un īre šeit ir lētaka nekā centra. Tetuan tāpat kā Lavapies ir kultūrām piesātināts rajons, taču bez tūristu pieplūduma, kā tas ir centrā.

Vispār jau ļoti grūti raksturot Madridi pāris teikumos un katra tās daļa ir atšķirīga un tai piemīt gan savas labās, gan sliktas puses. Ja vēlies, ko uzzināt sīkāk droši raksti komentāros...


Cik?


Kā jau iepriekš rakstīju, dzīvokļa īres maksas var svārstīties no atrašanās vietas, istabu izvietojuma, balkona lieluma un vēl vairākiem faktoriem, taču aptuvenie skaitļi ir šādi. Istabas īre ir sākot no 350€.
Parasti tas ir iekļaujot komunālos maksājumus, kas tiek dalīti uz visiem dzīvoļa biedriem. Dzīvokļa īres maksa ir sākot no 550€ plus kumunālie maksājumi un jo tuvāk centram, jo cena ir lielāka. Atgādinu, ka šīs ir cenas tieši Madrides pilsētā, ārpus pilsētas jau ir citas cenas. Kā arī, kā iepriekš minēju, tad ja īres procesā iesaistīts mākleris/ nekustamo īpašumu aģents, attiecīgi vēl būs jamaksā procenti par šo pakalpojumu, kas parasti ir apmēram viena mēneša īres maksas apmērā. Kā arī noteikti pirms līguma parakstīšanas ir jāpārliecinās vai īres maksa ir ar komunālajiem vai bez, kas būtiski var palielināt īres maksu.
Vēl notiekti ir vērts pieminēt, šeit Spānijā viss notiek spāniski, taču ja spāņu valodu vēl tikai mācies vai arī nejūties tik brīvi runājot par dzīvokļa jautājumiem, nāku Tev palīgā un esmu sakopojusi nelielu vārdu krājumu, kas varbūt nedaudz palīdzēs kārotā dzīvokļa meklēšanā.

Noderīgs vārdu krājums
Īrēt - alquilar
Sludinājums - anuncio
Dzīvoklis - piso
Istabas - habitaciones
Guļamistaba - dormitorio
Stāvs - planta
Apkaime / rajons - barrio
Dzīvojamā istaba - salon
Virtuve - cocina
Komunālie - gastos
Komunālie iekļauti - gastos incluidos
Mājdzīvnieki - mascotas
Apkure - calefacción
Īre - alquiler
Depozīts - fianza
Lifts - ascensor
Mēbelēts - amueblado

1 Komentāri

Avatar Image

Rita

Hola. Liels paldies! Priekš manis ļoti vērtīga infofmācija. Vai lūdzu varētu pateikt kur un kā es varētu apgūt dokumentu nosaukumus un stilu kā tos rakstīt un pamācīties aizpildīt spāniski. Rudenī taisos doties uz Canarias un mēģināšu meklēt tur darbu. Man ir A2 līmenis spāņu valodā un milzīga interese to apgūt. Dzīves posms LV ir atstrādāts/izsmelts. Spānija ir sapņu zeme, gribu mēģināt tur iekārtoties. Gribētu kādu info ar dažādu līgumu paraugiem, dokumentu paraugiem. Sakiet kur un kā meklēt. Vēl nav izdevies atrast. Paldies

Šobrīd strādājam pie komentāru sadaļas, tādēļ komentāri parādīsies blogā ar nelielu laika nobīdi. Paldies par sapratni.