Kas ir čīno?

Post Image

Ja dzīvo Spānijā, tad Tev vārds čīno jeb spāniski chino būs labi pazīstams. Taču ja neesi bijis vai dzīvojis Spānijā, var rasties vairāki jautājumi. Esmu gatava uz tiem atbildēt.

Kas tad ir čīno? Vai tas ir kas saistīts ar Ķīnu, varbūt kādas ķīniešu restorāna ķēdes nosaukums, vai varbūt ķīniešu tūristu grupas apzīmējums? Ne gluži… Čīno ir spāņu tautā sauktais veikals, kur pārvarā strādā ķīnieši un tajos var atrast pilnīgi visu. Jā, es nepārspīlēju, visu! Šeit gan uzreiz piebildīšu, ka čīno ir 2 dažādi - mazais un lielais.

Mazajos čīno pārvarā ir nopērkamas ikdienas pārtikas preces, kā maize, piens, saldējums, našķi u.c. Lielajos čīno, ko parasti arī dēvē par Bazar vai Gran Bazar preču skaits ir daudz lielāks un tur atrodams viss, sākot ar traukiem, tīrīšanas līdzekļiem līdz apakšveļai, mīkstajām rotaļlietām un arī pārtikas precēm.

Lai vēl vieglāk saprast tas ir veikals, kur var iegādādies dažnedažādus sīkumus, jebšu latvju sarunvalodā runājot dažādus “sūdiņus” un vēl visu ikdienā nepieciešamo. Parasti veikalu plaukti ir pārpildīti līdz griestiem ar precēm, tajos ir ļoti šauras ejas un preču skaits ir lielum liels.

Mazo čīno Madridē ir ļoti daudz un tie parasti atrodas starp māju kompleksiem, tā kā katrā rajončikā vienu mazo čīno noteikti var atrast. Lielie ir retāk sastopami, taču jo tuvāk centram, vai gluži pretēji ārpus pilsētas dodaties, jo biežāk tos var atrast.

Vēl jāpiebilst, ka čino parasti cenas un arī kvalitāte ir diezgan zema, jo lielākā daļa preču nāk no Ķīnas, varbūt atskaitot tikai pārtiku.

Kā arī tā dažreiz ir laimes spēle un nekad nezini vai meklēto lietu atradīsi, jo veikala personālam brīžiem ir ļoti spēcīgs akcents un bieži pat ar spāņu valodu var netikt pie kārotā. Tas manuprāt ir arī šo veikalu “šarms” savā ziņā, ka tas ir sava veida piedzīvojums, kad uz turieni dodies.

Turpinājumā, padalos ar foto par to kādi izskatās čīno un ko tajos var atrast...

0 Komentāri

Šobrīd strādājam pie komentāru sadaļas, tādēļ komentāri parādīsies blogā ar nelielu laika nobīdi. Paldies par sapratni.