Īsa pamācība brokastošanā

Post Image

Brokastis - dienas svarīgākā ēdienreize. Latvijā katram ir savs iecienītākais brokastu ēdiens, kā arī katra valsts atšķiras ar savām brokastošanas tradīcijām. Tādas ir arī Spānijā.
Šajā rakstā pastāstīšu par tipiskākajām brokastu izvēlēm, ko parasti izvēlas Spānijā. Nē, tās nebūs desmaizes, pankūkas vai pat putra. Kā jau iepriekš rakstīju Spānijā galda “karaliene” ir maize, tā arī neizpaliek pie brokastu galda, taču tiek papildīnāta ar vēl citiem ēdieniem.

Ko pasūtīt brokastīs Spānijā?
Sāksim ar dzērieniem.

Kafija ar pienu jeb cafe con leche- rakstā par kafiju jau minēju, ka spaņiem tā ļoti garšo un pirmā kafija jau tiek dzerta brokastīs ar pienu vai melna. Klasiski.

Tēja jeb infusiones - lai nu kas, bet spāņi nav lieli tējas dzērāji, ja salīdzina ar Latviju, tad tādi amatieri vien ir. Tomēr jebkurā sevis cienīgā brokastu vieta tēja ir pieejama. Galvenokārt melnās vai zaļās, kā arī kumelīšu vai piparmērtru tējas.

Apelsīnu sula jeb zumo de naranja - jā, Spānijā ir apelsīnu pieejamība ir ļoti liela un tas nozīmē, ka ik dienu vari dzert svaigi spiestu apelsīnu sulu, ko varēsi atrast gandrīz ikdienā bārā vai kafejnīca.

Kakako jeb spaniski zināms kā Cola Cao - kas ir mums visiem zināmais Nesquick tikai spāņu variants. Šokolādes pūderis, kas sajaukts ar pienu vai ūdeni. Tas parasti garšo bērniem, taču dažs labs pieaugušais brokastīs arī šo nesmādē.

Turpinām ar sāļajiem ēdieniem.

Tostada con tomate - grauzdēta baltmaize ar sarīvetiem tomātiem un olīveļļu, ko pa virsu apber ar sāli. Tas ir pats tipiskākais variants šim brokastu ēdienam. Kā alternatīvas maizi var pasūtīt bez tomātiem un tikai ar eļļu vai bez eļļas utt.

Bocadillo- mazītes ar jebko, sieru, šķiņķi, vistu, dārzeņiem utt. Grauzdētas vai negrauzdētas. Šo ēdienu katrā ēstuvē var atrast un tā varianti ir milzum daudz.

Sandwich mixto - tostermaize, kas klasiskā variantā ir ar šķiņķi un sietu, taču var būt arī klāt ola, tomāts, salātu lapa utt.

Tortilla de patatas - spāņu omlete, kuras galvenās sastāvdaļas ir olas, kartupeļiem un garšvielas. Alternatīvas var būs gan sīpoli, sarkanais vai zaļais pipars, utt.

Pincho de tortilla - gabaliņs no iepriekš pagatavotas spāņu omletes.

Cruasán mixto a la plancha - Kruasāns ar sviestu, sieru un šķiņki, kas apcepts uz grilla vai pannā. (klāt pievienoju attēlu, lai vieglāk saprast).



Visbeidzot saldie brokastu ēdieni.

Tostada con mermelada - grauzdēta baltmaize, kas parasti paniegta ar sviestu un marmelādi.

Churros - šis būs visspāniskākais brokastu ēdiens, kas ārpus Spānijas nav tik ļoti iecienīts, kā viss iepriekš minētais. Čurros ir karstā eļļa cepts salds mīklas izstrādājums (konsistence ar nedaudz atgādināt virtuļus), ko parasti ēd ar karstu un biezu šokolādi un tas jāēd karsts tūlīt pēc pasniegšanas. Dažiem spāņiem, kuri savu dienu grib sākt ar vēl lielāku enerģijas vedu, šos čuros vēl apviļā curukā un tikai tad mērcē karstajā šokolādē, taču tā ir katra paša izvēle, cik tālu jūs vēlaties iet… Daudz kaloriju un cukura, taču savu dienu iesāksiet ar milzīgu enerģijas devu.

Palmera - jebšu mūsu valodā runājot austiņas, ko Latvijā var iegadāties ikdienā bulciņu veikalā.

Napolitana con chocolate - bulciņa, kas gatavota no kārtainās mīklas ar šokolādes pildījumu un apbērta ar šokolādes skaidiņām.

Napolitana con chocolate - kruasāns pasniegts ar sviestu un marmelādi un ir apcepts vai uz pannas vai grillā.

Gribu uzsvēt ka šie ir tikai daži no brokastu ēdieniem, kas pieejami Spānijā. Ar šiem pati esmu saskārusies visbiežāk, esmu iepriekš pagaršojusi, vai ko pati ēdu ikdienā, kad ceļoju vai esmu ārpus mājas.

Kādas ir Tava brokastu pieredze Spānijā, vai mīļākais brokastu ēdiens? Droši padalies komentāros.

1 Komentāri

Avatar Image

Ilona

Vēl jau brokastīs ēd arī "ensaladilla rusa", kas pēc skata atgādina rosolu, tikai sķiņķa vietā būs tuncis+ola+vārīti kartupeļi, burkāni, zaļie zirnīši+majonēze(nežēlojot)...

Šobrīd strādājam pie komentāru sadaļas, tādēļ komentāri parādīsies blogā ar nelielu laika nobīdi. Paldies par sapratni.