Īsa pamācība kafijošanā

Post Image

Lai gan visspēcīgākās kafijas dzeršanas tradīcijas Eiropā nāk no Itālijas, Spānija nebūt neatpaliek ar savām, kas varbūt daudzos aspektos arī līdzinās kamiņiem itāļiem. Šeit tāpat kā Itālijā kafijas dzeršana ir kļuvusi par kultūras parādību un ikdienā neatņamamu nodarbi vai pat rituālu. Pirmā kafija parati tiek izdzerta brokastīs, lai labāk pamostos un iesāktu dienu, tā parasti ir stipra kafija ar pienu jebšu cafe con leche. Nākamā ir ap 11:00, mazliet pirms pusdienām, lai kliedētu rīta nogurumu un kaut kādā veidā noturētos līdz pusdienām. Tad parasti tiek dzerta stipra kafija ar pavisam nedaudz vai bez piena, jeb cafe solo. Tālāk pusdienas, kur pēc kārtīgas izēšanās tiek kafija ir neatņemana sastāvdaļa un tad pēdējā vai pirmspēdējā ir laika posmā pirms vai pēc vakariņām.

Atceros savu pirmo iepazīšanos ar kafijošanu Spānijā. Latvijā biju pieradusi dzert kafiju no lielām krūzēm ar krietņu šļuku piena. Šeit, kad pirmo reizi pasūtīju kafiju (cafe solo) un man atnesa mikroskopiska lieluma krūzīti ar melnu šķirdrumu iekšā, domāju, ka manu pasūtījumu ir sajaukuši. Pasaukusi viesmīli un prasot, kur ir mana kafija, viņa ar “atkal kārtējais tūrists” smaidu man atteica - “jūsu kafija ir uz galda”. Tad es protams sajutos, kā no Rīgas atbraucis un smalko kafijošanas manieri nesaprotošs dunduks. Gadās arī tā...
Šeit jāpiezīmē, ka pirms došanās uz Spāniju par mazo kafijas krūzīšu eksistenci biju zinājusi, taču pilnīgi aizmirsu, kad nonācu Spānijā.

Kā jau paši varat noprast Spānijā kafiju dzer un mīl un visinteresantāko kafijas dzeršanas pieredzi noteikti iepējams iegūt atrodoties tipiskajos spāņu bāros, kur kafijas litri līst ik dienu.

Tomēr ja kafijas bārs, jums nav tuvumā, turpinājumā nedaudz pastāstīšu par to, kā tad pagatavot kafiju spāņu manierē, kas gan nav spāņu izgudrota, taču ikdienā plaši iecienīta.

Lai pagatavotu kafiju spāņu manierē ir nepieciešama visiem zināmā kafijas kanniņa jeb spāniski cafetera italiana vai cafetera greca, kam piedēvēti gan itāļu, gan grieķu vārdi.


Tā sastāv no 3 daļām, kas redzemas attēlā un ir viegli saskrūvējamas kopā. Apakšējā (3.) daļā ielej ūdeni līdz vietai kur redzēsiet mazu iedobi, uzpildītajā traukā ieliek filtru (2.) un tajā ieber kafiju. Jo stiprāku kafiju vēlaties, jo vairāk vajadzēs kafiju iespiest iekšā filtrā. Tad kad kafija sabērta, ļoti cieši piekrūvē augšējo (1.) kannas daļu un liek virsū uz plīts. Ļoti tipiska kļūda ir ūdeni lejot augšējā (1.) kanniņas daļā, tā darīt nevajag. Tā var dabūt tikai netīru virtuvi, nevis kafiju. Kafija būs gatava tad, kas atverot vaciņu kafijas vulkāns būs izvirdis augšējā traukā. Noteikti atceries, to ka šī kafija salīdzinājumā ar to, ko esam pieraduši dzert Latvijā ir ļoti stipra un noteikti pietiks, ja piepildīsi krūzi līdz pusei vai pat trešdaļai. Gatavo kafiju ļoti prātīgi un lēnām jālej krūze, ja to izdara par ātru tad ta var izlīst pa visām malām.


Īsa pamācība kafijas pasūtīšanā

0 Komentāri

Šobrīd strādājam pie komentāru sadaļas, tādēļ komentāri parādīsies blogā ar nelielu laika nobīdi. Paldies par sapratni.