Ietiekumi valodu mācoties

Post Image

Papildinot iepriekšējo rakstu par valodu esmu sakopojusi dažus ieteikumus un padomus, kā vieglāk apgūt spāņu valodu, dalīšos ar pieredzi un līdzekļiem, kas man labāk palīdzēja mācīšanās procesā. Noteikti gribu atgādināt, ka mani ieteikumi galvenokārt būs par Madridi, taču daudz ko līdzīgu var atrast arī citur gan Spānijā, gan pasaulē.

Ieteikumus iedalīšu divās grupās, tiem, kas jau dzīvo Spānijā un tiem, kas valodu vēlas mācīties savā mītnes zemē.
Tiem, kas Spānijā noteikti iesaku apmeklēt valodu skolas. Tās Madridē ir daudz un viss atkarīgs ir no apkaimes, kurā dzīvojat. Ar to ieteiktu sākt, izpētīt, kur jūsu tuvumā ir pašvaldības valodu skola, kur par nelielu samaksu (aptuveni 350€ gadā) var apmeklēt valodu nobarbības. Šeit gan jāpiezīmē, ka šīs programmas galvenokārt ir izstrādātas un domātas imigrantiem, kas nesen iebraukuši valstī līdz ar to nodarbības pārsvarā notiek dienas laikā un ja cilvēks strādā pilna laika darbu, tad ir grūti šīs nodarbības apmeklēt. Kā arī tā kā vietu skaits tajās skolās bieži vien ir ierobežots, nodarbības ir jāapmeklē ar lielu regularitāti, savādāk vietu var pazaudēt.

Turpinot par valodu skolām, tad nedaudz dārgāka iespēja ir privātas valodu skolas. Tāš Madridē ir kā sēnes pēc lietus -ļoti, ļoti daudz. Šeit gan neuzskaitīšu, jo katrs pats jau zina, ko īsti meklēt un tāpat visu ar atrast internetā. Vienīgi gribu pieminēt, ka skola kurā es Madridē kādu laiciņu mācījos trako spāņu gramatiku bija ar nosaukumu “International House”. Skola piedāvā klases dažādos līmeņos nelielās grupās un nodarbības ir ļoti interaktīvas. Cena aptuveni 300€ par 3 mēnešu nodarbībām, kas notiek 2 reizes nedēļā vakaros. Pievienoju arī saiti uz skolu, ja nu kādam interesē palasīt vairāk - https://www.ihmadrid.com/en/learn-spanish

Nākamā lieta, kā uzpucēt savu valodu noteiti būtu apmeklēt tā saucamos “intecambio” pasākumus, kas ir ļoti populāri Madridē. Tie ir valodu apmaiņās pasākumi, kas bieži notiek bāros, restorānos, parkos utt. Tā ir kopā sanākšana cilvēkiem no dažādām pasaules valstīm, tiek iegūti jauni kontakti un notiek sarunas katram ne savā dzimtajā valodā. Madridē tie ir parsvarā studenti no Amerikas vai Eiropas, kas vēlas papildināt savu spāņu valodu un spāņi kas grib runāt angliski. Dažreiz var arī satikt cilvēkus, kas uz šiem pasākumiem dodas citu motīvu vadīti, taču par to citreiz...

Vēl viena ļoti laba lieta mācoties valodu ir spāņu televīzija. To notiekti ieteiktu, ja esat uz vietas šeit un vēlaties papildus spāņu valodas mājas darbus. TV ir lielisks mācību materiāls. Visus tipiskos komedijseriālus pēc kārtas, jo gandrīz vsiem spāņu televīzijas kanāliem ir subtitri, kas speciāli paredzēti tieši iebraucējiem. Tad vēl protams var lasīt grāmatas, gan internetā, gan papīra formātā, to pieejamība ir milzīga, atliek vienīgi izvēlēties.

Ja esat Spānijā vislabākais veids, kā mācīties vai papildināt jau iegūtās valodas zināšanas ir sazinoties ar vietējiem. Cilvēki Spānijā ir ļoti atvērti un labprāt uzsāk sarunu. Starp citu es bieži vien sarunu sāku ar to, ka esmu no Latvijas un spāņi tā vien grib pastastīt par savu ceļojumu uz Rīgu vai Tallinu un tā saruna sākas. Galvenais, kā jau iepriekš teicu ir nebaidīties un runāt, daudz runāt!
Mazliet savādāks ietekums, kas nedaudz atšķiras no klasiskā lasiet grāmatas un skatieties filmas ir nomainīt valodu telefonā. Tas varbūt sākumā liekas traki, taču noteikti nenāks par sliktu mācoties jaunu valodu, ņemot vēra, ka tāpāt zināt, kur atrodad galvenās telefona funkcijas, kas visbiežāk tiek izmantotas un līdz ar veicot ikdienas darbības iemācies jaunus vārdus svešvalodā.

Tiem, kas spāņu valodu grib mācīties, taču dzīvo citā pasaules malā arī ir milzum daudz iespēju to darīt. Es personīgi varu ieteikt 2 aplikācijas - Duolingo un Babbel. Vispirms par Duolingo. Šī aplikācija visvairāk būs piemērota tiem, kas grib mācīties valodu no nulles, aplikācija ir interaktīva un pilnīgi pietiek ar 30 minūtēm dienā. Aplikācija ir bezmaksas un pieejama visiem telefonu veidiem. Babbel ir mazliet advancētāka un domāta tiem ar nelielām valodu zināšanām. Šai aplikācijai ir neliela abonēšanas maksa un, protams abas šīs aplikācijas var lietot ne tikai spāņu, bet arī jebkuras citas valodas mācībām.
Nākamā iespēja ir privātas nodarbības internetā vai arī uz vietas, atkarīgs no tā, kāds ir piedāvājums. Pati gan neesmu tādās piedalījusies, tāču esmu redzējusi ļoti daudz sludinājumus gan Facebook grupās, gan arī dažādās mājas lapās. Cenas par privātstundu var svārstīties no 10-15€ par stundu, šīs ir aptuvenās cenas esmu redzējusi Madrīdē, citur var būt noteikti savādākas.

Visbeidzot, svarīgākais mācoties jaunu valodu, ir nebaidīties! Nebaidīties izklausīties pēc dunduka, nebaidīties sajaukt visus gramatiskos laikus un aizmirst pareizu vārdu kārtību. Ieguldīt laiku valodas apguvē un ar laiku visi centieni attaisnosies…

Hei, man taču sanāca, tā kā sanāks arī Tev! ¡Suerte!

0 Komentāri

Šobrīd strādājam pie komentāru sadaļas, tādēļ komentāri parādīsies blogā ar nelielu laika nobīdi. Paldies par sapratni.