Darba iespējas Madridē

Post Image

Viens no visbiežāk uzdotajiem jautājumiem ar ko esmu saskārusies dažādos forumos, mājaslapās vai vienkārši runājot ar cilvēkiem ir - kā atrast darbu Spānijā? Vai tas ir viegli vai grūti? Kur vislabāk meklēt? Jāsaka godīgi, viss ir atkarīgs no katra paša izvēlēm un situācijas.

Lai arī šie jautājumi ir ļoti plaši un ikviena dzīves pieredze, vēlmes un apstākļi var būt dažādi un tādu vienu noteiktu atbildi ir ļoti grūti sniegt. Tieši tādēļ ar šo rakstu es vēlos padalīties ar savu pieredzi, kā arī minēt dažus vērtīgus faktus, kas būtu jāzin pirms sākt meklējumus Spānijas darba tirgū.

Vēlos uzsvērt, ka noteikti neesmu eksperte šajā jomā, man ir 4 gadu liela/maza pieredze strādājot un meklējot darbu Madridē. Esmu strādājusi 3 darba vietās, 3 dažādos uzņēmumos, gan internacionāla vidē, gan arī spāniskā. Darba vietas bija gan nelielas vietējas kompānijas, gan arī lielas internacionālas koorporācijas. Līdz ar to pa šo laiku esmu mazliet apguvusi un iemācījusies šādus tādus trikus un iemaņas saistībā ar Madrides darba tirgu ar ko labprāt padalītos arī ar jums.

Pirmkārt pirms meklēt darbu Spānijā, ļoti svarīgi apzināties, ka valsts ir liela un darba atrašanas iespējas var būt ļoti atkarīgas no izvēlētās profesijas un valsts reģiona/daļas. Lielpilsētās, vietās, kur apgrozās daudz tūristu vai arī valsts daļās, kurās ir lielas augļu un dārzeņu plantācijas darbs būs iespējams atrast vieglāk, nekā mazākās pilsētās un ciemos.

Lielais bezdarbs Spānijā nav mīts vien, tā ir realitāte. Dati par bezdarba līmeni valstī šī gada augusta mēnesī liecina par diezgan lielu procentu - 16.2%, attiecīgi Latvijā 6.8% un Lielbritānijā 4.5% procenti. Šie dati visu priekšā pasaka paši, viegli nebūs. Taču neiespējami, tas nav. Visās valstīs šie procenti ir palielinajušiem trakā pandēmijas laikā, taču Spānija jau vairākus gadus no vietas ir ar vienu no vislielākajiem bezdarba cipariem Eiropā.

Otrkārt, lai arī cik bieži tas noteikti ir aprunāts, ir bijuši daudz un dažādi viedokļi par to vai to vajag vai nevajag. Tomēr es ļoti gribu uzsvērt, ka spāņu valodas zināšanas ir ļoti svarīgas. Esmu lasījusi dažādus pieredzes stāstus par to, ka Spānijā var iztikt vien ar angļu valodu, kas var būt pilnīga taisnība. Taču, pēc savas pieredzes varu teikt, ka man pašai spāņu valodas zināšanas pavēra daudz plašākas darba iespējas, kas nebija sasniedzamas ar angļu vai citu valodu vien.

Treškārt svarīgi ir arī saprast, ka algas Spānija nebūt nav tās lielākās un noteikti nav salīdzināmas ne ar Vācijas vai Lielbrinātijas algām. Spānijā minimālā alga ir aptuveni 950€ pirms nodokļiem un laba darba alga šeit skaitās sākot no 2.000€ mēnesī.

Kas attiecas uz bezdarbieku pabalstiem, tad dzīve kā Īrijā šeit nav iespējama. Pabalstiem ir ļoti limitēta pieejamība. Bezdarbnieka pabalsts pienākas tikai tādā gadījumā, ja tiek atlaists no darba un ir nostrādāts vismaz gads vienā darba vietā.

Ar ko sākt?


Vispopulārākās profesijas izvēle pirmajam darbam Madridē ir angļu valodas skolotājs. Šajā jomā darbu iespējams iegūt diezgan viegli, jo pēc angļu valodas skolotājiem ir liels pieprasījums, gan bērnu dārzos un skolās, gan arī privātos uzņēmumos. Jāsaka gan, ka arī darba ņēmēju ir diezgan daudz un pārsvarā studenti no Anglijas, Amerikas vai citām Eiropas valstīm.

Darbam galvenās prasības ir labas angļu valodas zināšanas un ideālā variantā pieredze darbā par pasniedzēju vai vēl labāk papīrs, kas to apstiprina iepriekšēju pieredzi. Darba stundas ir diezgan mainīgas un līdz ar to ir ļoti jāsaskaņo grafiks, lai var savāk pēc iespējas vairāk mācību stundu dienā.

Šāda veida darbā parasti nav cietas algas un viss nopelnītais sastāv no nostrādātajām stundām mēnesī. Noteikti iepriekš jāņem vērā, ka būs liela braukāšana pa pilsētu, jo bieži vien ir tā, ka skolas atrodas dažādos pilsētas galos un Madride ir ļoti liela un līdz ar to arī attālumi.
Taču ja tas nav šķērslis, tad noteikti var nopelnīt no 500€ līdz 1200€ bruto mēnesī. Taču tie arī būs griesti šāda tipa darbam. Vairāk strādājot par skolotāju ir diezgan grūti nopelnīt, jo fiziski ir gluži neiespējami izbraukāt vairāk stundu.

Nākošā iespēja ar ko sākt savu profesionālo karjeru Madridē ir dāžadi klientu apkalpošanas, konsultēšanas un tiešās vai netiešās pārdošanas darbi.
Šādas vakances parasti var atrast internacionālos uzņēmumos, kas savas filiāles ir atvēruši Madridē. Piemēram, apdrošināsanas (Cigna), nekustamo īpašumu (HomeAway, Spotahome), auto īres (CartoGo, Zity), telepārdošanas (Vodafone) un cita veida kompānijās, kur darbs galvenokārt būs angļu valodā ar klientiem no visas pasaules. Galvenie pienakumi ir zvanīt dažādiem uzņēmumiem vai privātpersonām un piedāvāt pakalpojumu vai produktu. Darba laiks ir parasts ofisa laiks no 9-18 un alga plus papildus procenti no pārdotā kopumā ir aptuveni 800€ - 1500€ mēnesī bruto. Šeit ir jārēķinās ar to, ka darbs būs monotons, tā kā tie ir vairāki desmiti zvanu dienā un jārunā būs daudz. Taču, ja no tā nebaidās, tad noteikti var labi nopelnīt.
Tieši tāds bija mans pirmais darbs, ar ko es sāku savu karjeru Madridē. Lai arī tas nebija no vieglajiem, tomēr pateicoties šai pieredzei varēju iegūt savu nākamo darbu jau labākā uzņemumā un ar lielāku algu un labākiem apstākļiem un man bija darba pieredze Madridē, kas ir liela vērtība meklējot darbu.

Tad vēl ir darbi dažādās tūrisma nozarēs, kā bāros, restorānos, tūrisma un gidu birojos u.c. Taču man ar šo jomu nav bijusi iepriekšeja pieredze, līdz ar būs grūti komentēt. Kā arī manuprāt Madride nav tā labākā pilsēta, kura piedāvā tūrisma darba iespējas. Daudz vairāk darba tūrisma joma ir tieši Spānijas austrumu daļā, Barselonā, tuvāk ūdeņiem vai arī uz salām, kur tūrisms ir 12 mēnešus gadā. Madride tādā ziņā ir ļoti spāniska pilsēta, kurā bizness galvenokārt noris spāņu, nevis angļu valodā.

Kur meklēt?


Vislielākais Spānijas darba sludinājumu portāls ir Infojobs, kur lai varētu pieteikties vakances no sākuma ir jāizveido savs profils. Kurā jānorāda iepriekšējā darba pieredze, pēc iespējas detalizētās, izglītība, kā arī dažādas prasmes un iemaņas. Jāpiezīmē, ka šī mājas lapa ir spāņu valodā un visi dati būs jāievada galvenokārt spāniski, kas var būt diezgan laikietilpīgi, vismaz manā gadījumā tā bija, taču beigās viss ieguldītais darbs ir tā vērts, jo portālā ir ļoti daudz sludinājumu un tajā var atrast gandrīz visas lielākās kompanijas Spānijā.

Kā vēl vienu lielisku darba meklēšanas platformu, gribu minēt LinkedIn, kur personīgi es pati atradu savu esošo un bijušo darba vietu. Ja Infojobs vairāk būs atrodami pieteikumi tieši spaņu kompānijām, tad LinkedIn ir ļoti interenacionāls portāls. Šeit noteikti arī jāsāk ar profila izveidi, jāapraksts savas bijušās un esošās darba pieredzes, izglībības, valodas prasmes un dažādas darba videi noderīgas iemaņas. Tādējādi šis portāls ir ļoti ērts, jo savu CV vari izveidot salīdzinoši neilga laikā un tad meklēšana var sākties.

Pirms sākt meklēt darbu Madridē, vēl notiekti ir pāris svarīgas lietas, ko gribētu pieminēt:

Algas izmaksu atšķirības


Pirmkārt alga gandrīz visos sludinājumos ir norādīta par gadu un tā tiek norādīta bruto apmērā. Lai vieglāk aprēķināt mēnešalgu neto ir ļoti laba mājaslapa, kurā ievadot gada algu bruto un vēl dažus datus, tiek aprēķināta neto algo mēnesī.
Nākamais faktors, kas atšķiras no Latvijas ir algu izmaksas cikli, kas daudzos uzņēmumos ir sadalīti 14 daļās nevis 12, kā ir pieņemts Latvijā, viena alga katru mēnesi. Kas savukārt nozīmē to, ka katru mēnesi summa būs mazakā, taču jūlijā un decembrī tiek saņemta dubultalga. Tas galvenokārt tiek darīts, lai mēnešos, kuros teorētiski tiek iztērēts visvairāk naudas (jūlijā - atvaļinājums, decembrī - svētki) būtu papildus līdzekļi. Gudri ne?

Atvaļinājums


Atvaļinājums Spānijā tiek izņemts savādāk nekā Latvijā. Lielākā daļa cilvēku savu atvaļinājumu, kas ir aptuveni 23 darba dienas dala 2 vai 3 daļās. Respektīvi tās ir 1 nedēļa Lieldienās un 2 vai vairāk nedēļas vasarā, pārsvarā augustā un/vai ap Ziemassvētku laiku. Pārējās dienas tiek izmantotas gada laikā. Tas nozīmē, ka šeit ļoti bieži ir pieņemts paņemt 1 vai 2 brīvas dienas nedēļas sākumā/beigās, tādējādi nedeļas nogali padarītu garāku. Protams, ikviens ir tiesīgs darīt pats ar savu atvaļinājumu, ko grib, taču noteikti iesaku ņemt vērā vietējās paražas. Jo savādāk var sanāk tā, ka augusta vidū būsiet ofisā palicis pavisam viens, jo visi pārējie būs atvaļinājumā.

Meklēt darbu jebkurā valstī nav tas vieglākais uzdevums. Jābūt apveltītam ar lielu pacietību, neatlaidību un būšanu pareizajā laikā un pareizajā vietā. Tikai tā un ar nelielu veiksmes daļiņu var nonākt pie sev kārotās un ilgi gaidītās darba vietas. Tieši tāda bija mana darba meklēšanas un atrašanas pieredze, par ko sīkāk lasiet jau drīzumā...

0 Komentāri

Šobrīd strādājam pie komentāru sadaļas, tādēļ komentāri parādīsies blogā ar nelielu laika nobīdi. Paldies par sapratni.