Gāžam stereotipus 1. Daļa

Post Image

Par latviešiem bieži saka, ka mēs esam skaudīgi, slinki, neiecietīgi, kautrīgi, īgni un daudz dziedam, taču vai tā ir taisnība? … Šajā rakstu sērijā centīšos lauzt/gāzt vai gluži pretēji apstiprināt tipiskākos stereotipus par Spāniju un spāņiem.



Spāņi ir slinki


Viens no vispopulārākajiem stereotipiem par spāņiem ir tas, ka viņi ir slinki, negrib strādāt, daudz guļ siestas utt. Vai tā ir taisnība? Nē, tas manuprāt ir viens no pirmajiem stereotipiem par ko es, ja tā var teikt “aplauzos” pārceļoties uz šejieni. Spāņi nav slinki, gluži pretēji spāņi pateicoties savam dzīvesveidam un nodītītam ikdienas ritmam (par ko vairāk šeit ) strādā garas stundas, kas dažreiz nozīmē darbu līdz pat 21:00 vakarā.
Stereotipus par siestu un laisko gulēšanu pludmalē varbūt var attiecināt tikai uz pavisam nelielu daļu piejūras pilsētās dzīvojošo, taču Madridēm,piemēram, par tādām siestam ir dzirdēti tikai nostāsti. Man gan jātzīst, ka mans bijušais priekšnieks man gan mēģināja ieskaidrot, ka savā pusdienpauzē mēdz gulēt 3 minūšu siestas, taču cik nu tajās 3 minūtēs ir iespējams pagulēt, to nu gan es krietni apšaubu. Vēl arī jāatceras, ka kas siesta ir radīta cīņā ar karstajiem laika apstākļiem dienas “trakajās stundās”, kas parasti ir pēcpusdienā no 13:00 - 16:00, kad uzturēšanās ārā var būt pat bīstama karstās saules dēļ.
Ļoti bieži spāņu varbūt mazliet vieglprātīgā attieksme pret lietām var tikt uzskatīta par slinkuma izspausmi, kas jau atkal ir nepareizi. Spāņa izpratnē tas, ka uzdevums tiks izpildīts ar novēlošanos vai lēnītēm un bez steigas nebūt nenozīmē to, ka būs pavirši vai nekārtīgi izdarīts. Tas būs izdarīts pēc labākajiem standartiem un tas attiecas uz pilnīgi visu gan sadzīvi, gan biznesa un darba vidi.


Spāņi kavē


Šeit gan es varu teikt - ō jā! Tā tik tiešām ir taisība. Šī nu ir viena no tām lietām, kas man liekas ikvienam spānim ir asinīs un viņš vai viņa, to pat ikdienā nepamana. Man gandrīz nekad nav sanākušas tikšanās, ja neskaita oficiālas darba tikšanas, kur ir iesaistītas vairāk kā 10 personas, kas būtu sākušās laicīgi. Es pati arī gandrīz vienmēr esmu bijusi no tiem cilvēkiem, kas kavē. Atzīstu! Taču, es par kavēšanas reizēm jūtos gan vainīga, gan arī neērti, jo otrs cilvēks mani gaida. Spānijā šādas sajūtas ir pilnīgi liekas, jebšu kavēt vienmēr un visur ir pilnīgi normāla parādība. Tas nevienā brīdī netiek uzskatīts par kaut ko necienīgu. Visspilgtāk ar šo spaņu ikdienas sastāvdaļu es saskāros jau pirmajā nedēļa, kad man bija spāņu valodas nodarbības, kas sākās 09:00 no rīta. Tā kā tā bija mana pirmā nodarbība un es nepārzinādama ne skolu, ne pilsētas daļu, kur tā atrodas nolēmu ierasties uz nodarbību ar nelielu laika rezervīti 10 minūtes. Liels bija mans pārsteigums, kad pulksten 09:00 pie slēgtām klases durvīm biju vienīgā. Izmisīgi sāku skatīties savā epastā, kur saņēmu informāciju par nodarbību laikiem, bažīgi salīdzinot dienas un laikus ar to, kas man ir epastā. Taču nē, datumi un laiki ir pareizie. Tad pēc piecām minūtēm redzu nelielu cilvēku bariņu, kas pilnīga mierā un sava starpā čalodami dodas uz manu pusi. Es protams, saprotu, ka šie ļaudis arī nākuši uz nodarbību, taču viņu starpā pasniedzēju tā arī nav un klases durvis turpina būt aizslēgtas. Tad nu vēl pēc 10 minūšu gaidīšanas ierodas pasniedzējs. Es protams, domāju, ka viņš sāks atvainosies par to, ka nokavējis veselas 15 (!) minūtes no tā jau ne tik garās 60 minūšu stundas, taču nē. Viņš čalodams atver durvis un nodarbība var sākties. Tikai pirms tā pa īstam sākās ar trako spāņu valodas gramatiku, visiem bija jāpastāsta par to, kā katram (15 cilvēki) bija gājis nedēļas nogalē, jo nodarbība bija pirmdienā. Es protams, ar lielām acīm skatos apkārt un klausos kā mani sola biedri ļoti cenšas salikt trīs vārdus kopā piecos teikumos un es pat nemāku to, jo manas spāņu valodas zināšanas ir tikai 2 vārdu robežās. Tad kad nu beizot ikviens ir izmocījis teikumu par saviem nedēļas nogales piedzīvojumiem, gramatikai atlikušais laiks ir precīzi 10 minūtes. Nodarbībai beidzoties, domāju, tā noteikti bija viena reize, kad visi nejaušas sakritības pēc kavēja, mazums sastrēgumi un tā... arī tupmāk es centos ierasties pāris minūtes pirms nodarbībam, lai varētu labāk sagatavoties. Man tas prasīja tikai 3 nodarbības līdz es sapratu, ka pasniedzējs kavē nevis to pirmo nodarbību, bet visas pārējas. Līdz ar to es sāku mazliet ilgāk gulēt un ierasties uz nodarbību 10 minūtes vēlāk, kad tā arī sākās.


Spānijā vienmēr ir karsti


Vēl viens tipisks stereotips, kas ir pilnīgi aplams. Pirmkārt, Spānija ir milzīga valsts un temperatūra ļoti atšķiras dažādās valsts daļās. Tas varbūt visiem ir labi saprotams, taču katru decembri es redzu baru tūristu šortiņos un vasaras čībiņas skraidot apkārt pa Madrides ielām. Protams, Madridē ir daudz siltāks nekā Spānijas ziemeļos vai burvīgajā Sierra Nevada (kalnu kopums netālu no Granādas), kur temperatūras brīžiem ir tādas pašas kā Latvijas ziemā un pat vasaras nav ļoti karstas. Par Madrides ziemām var teikt, ka tās Latvijas vēls rudens, jo parasti ziemā temperatūras svāstās no 2°C līdz 12°C. Taču, tas noteikti nav īsu kleitiņu un sandaļu laiks.
Tas arī nenozīmē, ka Spānijas ziemas nav patīkamas - ja jūs vēlaties aizbēgt aukstuma, Spānija noteikti būs īstā vieta, kur pārlaist ziemu, taču notekti neaizmirstiet paķert līdz kādu siltāku jaku.
Jo vairāk uz dienvidiem, jo siltāks, ka piemēram Seviljā ziemas dienas var būt patīkami siltas līdz pat 18 °C, taču šāda temperatūra ir tikai dienas laikā, kas spīd saule. No rītiem un naktīs laiks ir vēss un drēgns. Kā arī jāatceras, ka Spānijas dienvidos ēkas tiek būvētas tā, lai telpas vasarās telpas būtu vēsākas, nevis kā mums pierasts ziemeļos, lai ziemā būtu siltāks. Uz to ir jābūt gataviem un nebrīnieties, ja mājā atradīsies tikai viens mazmazītiņš radiators un telpas var kļūt daudz vēsākas, nekā iepriekš var likties. Man tā gadījās pirmo reizi braucot janvārī uz Portugāli, kad paliku dzīvoklī, kur gandrīz vai nebija apkures, viens mazs radiators gaitenī. Tā kā dienas laikā spīdēja saule dzīvoklis bija diezgan silts, taču vakarpusē, kad saule bija norietējusi, nācās vilkt ārā visas iespējamās segas, kad vien dzīvoklī bija, jo naktis vēsas.

Nobeigumā, Spānijā gandrīz vienmēr ir patīkams laiks, arī ziemā, taču ne karsts. Droši varat braukt uz Spāniju, lai izbaudītu siltāku klimatu, noteikti ņem līdzi arī papildus drēbju kārtas - šorti un krekli ziemas mēnešos jāatstāj mājās ... ja vien neesi devies uz Kanāriju salām, kur viss, par ko iepriekš rakstīju pilnīgi neattiecas…

1 Komentāri

Avatar Image

El Corazón

Paldies, ļoti interesanti. Pilnīgu piekrītu, ka tie ir greizi stereotipi. Arī es stāstu to pašu, ko Jūs. Spāņi ir ļoti jauki! Man ir jautājums par rezidenta karti jeb "zaļo"karti vai rezidenta karti. Jau dabūju NIE, bet balto. Tālāk nav īsti skaidrs kā dabūt zaļo...kāpēc un kad jāiet uz interviju?!

Šobrīd strādājam pie komentāru sadaļas, tādēļ komentāri parādīsies blogā ar nelielu laika nobīdi. Paldies par sapratni.