Kā sagatavoties Madridei

Post Image

Sākšu ar to, ka gandrīz viss turpmākais ir balstīts uz manu pirmo pieredzi atrodoties Madridē, kas bija pirms vairāk nekā 4 gadiem, kad atbraucu brīvprātīgā darba programā. Uz Madridi atbraucu ar 2 koferiem, viens rokas bagāžas un otrs nododamajā bagāža. Šajā rakstā vairāk pievērsīšos nevis tam, kādas krāsas kleitas un cik daudz pāru zeķu man bija līdzi vai arī tam cik svarīgi ir neaizmirst pasi. Šoreiz vēlos uzsvērt pāris idejas un ieteikumus, saistībā ar to, ko noteikti nevajadzētu aizmirst vai tieši otrādi vajadzētu atstāt mājās. Pēc saviem ieskatiem esmu izveidojusi 4 kategorijas, kur apkopoju manuprāt galvenās lietas, kas noderēs, ja ceļojat (manā gadījumā) uz Madridi.

Apģērbs


Ar ģērbšanos un Madridi, kā arī pašu Spāniju ir ļoti interesanti. Kā jau iepriekš rakstīju par Spānijas laikapkstākļiem, lūdzu nevajag domāt, ka Spānijā vienmēr ir karsti un spīd saule. Noteikti vajag paķert līdzi kādu siltāku džemperi vai jaku, jo īpaši pavasarī un rudenī, kad laiks Madridē ir ļoti mainīgs. No rīta var būs vēsāks, dienas vidū karsts, piecas minūtes vēlāk var uznākt pamatīgs negaiss, kļūst auksti, tad atkal mākoņi pazūd un paliek karsti un visbeidzot vakarā, kad satumst ir auksti. Tas ir tikai viens piemērs ar ko es pati saskāros savā ikdienā. Par lietussargu varēsi neuztraukties, to var nopirkt pilsētas centrā pie jebkuras metro stacijas par 5 eiro.
Tad vēl viena noderīga lieta par kuru daudziem ceļotājiem domas dalās ir gurnu soma. Es pati uzskatu, kas tas var būt ļoti noderīgs aksesuārs ceļojot, tā kā man nepatīk lietas likt kabatās, tad tā ir nākamā labākā alternatīva. No daudziem esmu dzirdējusi to, ka gurnu soma var būt viena no galvenajām lietām, kas tiek apzagta, taču pēc pašas pieredzes varu teikt gluži otrādi. Pati Madridē tiku apzagta vienu reizi atrodoties metro, kad man maks atradās mugursomā, līdz ar to es personīgi uzskatu, ka gurnu soma ir ļoti laba lieta, īpaši ja plāno doties pa tūristu iecienītām vietām, kurās ir daudz cilvēku un bieži vien arī daudz kabatas zagļu, tāpēc sev svarīgās liekas, turēt sev pēc iespējas tuvākā un redzemākā vietā. Visbeidzot ērti apavi, lai varētu bez bēdu staigāt pa līkumainām un brīžiem bruģētām Madrides ielām vai doties uz skaistajām kalnu takām, kas ir mazliet ārpus pilsētas.

Vannas istabas piederumi


Šajā kategorijā protams, katrs var ņemt līdzi visu pēc paša ieskatiem un vēlmēm, tikai vēlos atgādināt pāris lietas, kas man bija noderējušas atbraucot. Jo ilgāk šeit saules ieskautajā pilsētā dzīvo, jo āda paliek sausāka, tādēļ noteikti iesaku iegādāties labi daudz ķermeņa kopšanas līdzekļus lai saudzētu savu ādu. Tas pats attiecas arī uz matiem, man personīgi pirmās vasaras saule krietni pabojāja matus, tie kļuva sausi un bieži lūza. Tagad esmu mācījusies no savām pagātnes kļūdām un man ir sava matu stiprināšanas praktika, ko sāku jau agrā pavasarī, lai vasarā nav jākāpj uz tā paša grābekļa. Un pēdējais - saules aizsargkrēms, kas ir obligāta lieta braucot uz Spāniju, gan ziemā, gan vasarā. Pat apmākušajās dienās, tās var kļūt saulainas vienā mirklī un ja neesmi sagatavojies vari krietni apdegt. Visu iepriekš minēto var iegādāties arī tepat uz vietas Madridē, kur kosmētikai un vannas pieredumiem ir salīdzinoši zemas cenas un laba kvalitāte. Man pašai jau kādu laiku ļoti labi patīk krēms uz olīvu eļļas bāzes, ko par nieka 1.50€ var nopirkt piemājas Mercadona (Spānijas Rimi).

Zāles


Lai pierastu pie Spānijas ēšanas paradumiem paiet krietns laiks un man kā latvietei parastai katru dienu ēst maizi, zivis, gaļu, kas bieži vien fritēta eļļa, tam visam pa virsu uzdzert kafiju un desertu bija diezgan traki. Tādēļ mans pirmais ieteikums būtu noteikti vienmēr līdzi ņemt vērderzāles, jo nevienā brīdī nezini, kad tās nāksies likt lietā. Vēl viens ieteikums būtu noteikti ņemt līdzi visas recepšu zāles, kuras nepieciešamas lietot ikdienā. Var gadīties, ka zāles šeit ir savādākas nekā Latvijā un lai izvairītos no liekiem sarežgījumiem visus nepieciešamos medikamentus ņemt līdzi. Klasiskās pretsāpju zāles, kā ibumetīns, paracetamols šeit ir nopērkamas bez receptes jebkura aptiekā. Grūtības var būt ar specifiskākiem medikamentiem un pārdevējām aptiekās, kas visticamāk nerunā ne angliski, ne latviski.

Ceļošanas krikumi


Šajā sadaļā vēlos padalīties ar dažām lietām, kas var palīdzēt ceļojumu padarīt nedaudz ērtāku. Pirmām kārtām mikrošķiedru dvielis jebšu ātri žūstošais dvielis. Tas būs īpaši noderīgs vasarā, kad daudz laika pavadīsi pie ūdeņiem un noteikti arī dušā, trakā karstuma dēļ, līdz ar to dvielis, kas izžūst pāris minūtēs ir ļoti laba lieta.
Ūdens pudele ir vēl viena svarīga lieta, ko noteikti nedrīkst aizmirst dodoties uz Madridi. Pilsētā gandrīz ikvienā kafejnīcā vai restorānā, to bez maksas var uzpildīt. Pat ierodoties Madrides lidostā var atrast vairākas ūdens uzpildīšanas stacijas.
Lai arī Madridē gandrīz visur ir iespējams norēķināties ar karti, noteikti ieteiktu kādus pāris desmitus eiro turēt skaidrā naudā, it īpaši, ja vēlaties doties uz ne tik tūristiskām vietām, kur var būt tā, ka dažos bāros vajadzēs norēķināties skaidrā naudā.

Pirmo reizi dodoties uz Madridi domāju ka palikšu šeit 7 mēnešus, man līdzi vienmēr bija mana ceļošanas dienasgrāmata, kurā es pierakstīju vietas, kuras man patika pilsētā, ēdienu nosaukumus, lai tos varētu pasūtīt vēlreiz un, protams, galvenokārt spāņu valodas vārdus, kurus iemācījos. Šobrīd uz to atskatoties man pašai ir diezgan interesanti redzēt savas pirmās sajūtas par pilsētu, kas nu jau ir manas mājas.


Kādi ir tavi ceļošanas padomi, droši dalies komentāros...

0 Komentāri

Šobrīd strādājam pie komentāru sadaļas, tādēļ komentāri parādīsies blogā ar nelielu laika nobīdi. Paldies par sapratni.